Direct gegeven hulp

Andere bijdragen

Naast de hulp die het ziekenhuis ontvangt via geld en bemiddeling van Marsiurupan is er een aantal mensen die direct hulp hebben gegeven.

 

Hulp uit Nederland

 

De eerste contacten tussen het Bethesda ziekenhuis en Nederland bestaan al lang. Dr. Hazenberg, destijds internist te Dordrecht heeft hierbij een belangrijke bijdrage geleverd.

Dr. Hazenberg merkt hierover op: "Ik heb al vele jaren een band met het GKPS ziekenhuis Bethesda en speciaal ook met collega Birma Saragih. Het is een persoonlijke zaak, Bethesda en Birma zijn dit soort support meer dan waard. Wellicht brengt de website ook anderen op het idee dit ziekenhuis en zijn omgeving te steunen"

Zo'n 10 jaren geleden was Birma Saragih, de geneesheer-directeur, op initiatief van Dr Hazenberg, te gast van het toenmalige Drechtsteden ziekenhuis in Dordrecht. Hij werd in de gelegenheid gesteld zich te bekwamen in gastro-enterologische endoscopische technieken en ook op andere gebieden zoals echoscopie, enkele chirurgische operaties en spoedeisende hulp. Tijdens zijn bezoek aan Dordrecht werd Birma begeleid door dr B.P.Hazenberg, die destijds in het Drechtsteden ziekenhuis als internist werkzaam was. Het bezoek aan Dordrecht was niet het einde van de relatie tussen beide artsen. Zonder financiële ondersteuning van anderen heeft dr Hazenberg de voor gastro-enterologische endoscopie benodigde apparatuur kunnen aanbieden aan het Bethesda ziekenhuis en gedurende enige tijd heeft hij in het Bethesda ziekenhuis samen met een op dit gebied deskundige verpleegkundige, zuster Yvonne Elderson, dr Birma en enkele zusters ingewerkt.

Ook in latere jaren bleef het contact en is dr Hazenberg naar Saribudolok teruggekeerd waarbij hij regelmatig financieel is bijgesprongen, zoals ook recentelijk, toen er financiële problemen waren bij het bouwen van een ruimte voor het nieuwe röntgen apparaat.

 

 

Een ander leuk voorbeeld is de hulp van de heer Henny Ockenburg, die ter gelegenheid van zijn pensionering bij de politie een mooie bijdrage gaf.

Reisverslag van de heer Henny Ockenburg, die het ziekenhuis dit jaar op een bijzondere wijze heeft ondersteund. Onderstaand artikel is overgenomen uit het magazine INTERPOL uitgegeven door Politie Zuid-Holland Zuid (8 juli 2005, nr 324).

EEN TOR MET EEN BIJBEDOELING

 

In april vorig jaar maakte Henny Ockenburg gebruik van de TOR (VUT-regeling voor politiepersoneel) en nam daarmee afscheid van ons korps. Aan collega's verzocht hij geen cadeaus te geven, maar een envelop met inhoud, bestemd voor het Bethesda-ziekenhuis in Saribudolok op Noord-Sumatra in Indonesië. In dit artikel doet hij verslag.

 

Omdat bij mij de plannen bestonden een natuurreis naar Indonesië te maken, stelde het bestuur van de Stichting Marsiurupan (die in Nederland steun aan het Bethesda-ziekenhuis biedt) voor om het geld door mij persoonlijk aan het ziekenhuis te overhandigen. Een bedrag dat door alle giften was opgelopen tot 640 euro.

Op 14 april 2005 was het zover en vertrok ik met m'n vriendin Lien naar Indonesië. Na eerst een bezoek te hebben gebracht aan het Natuurpark Gunung leuser (N. Sumatra) en daar twee dagen bij de orang oetangs te zijn geweest, kwamen we op mijn verjaardag 20 april bij Bethesda-ziekenhuis in Saribudolok.

RONDLEIDING

We hadden ons bezoek aangekondigd en werden ontvangen door een oudere mevrouw. Dr. Birma Saragih was namelijk nog bezig met de polikliniek-patiënten, waardoor we nog even moesten wachten. We kregen koffie en een rondleiding door het ziekenhuis(je). Het zag er goed uit, met smetteloos gekleed verplegend personeel.

Het ziekenhuis is niet te vergelijken met het kleinste ziekenhuis in Nederland. Ik vergelijk het een beetje met een uitgebreid 'Groene Kruisgebouw' van destijds, maar dan wat uitgebreider met een operatiekamer enz. Vol trots liet de mevrouw de bedden zien die ze gekregen hadden van het Refaja-ziekenhuis uit Dordrecht. Ook mochten we even kijken op de kraamafdeling waar net een kindje was geboren. Moeder en kind lagen samen in bed en de familie van ongeveer zes per- sonen zat op de grond rond het bed. Zij zorgen namelijk voor het eten en drinken van de patiënt (is het goedkoopste!).

Inmiddels was de dokter even vrij en maakten we kennis met elkaar. De 640 euro was door mij aangevuld tot 700 euro. Het werd met grote dankbaarheid ontvangen. Na het tekenen voor ontvangst wenste de dokter ons en de gevers van het geld Gods zegen. Dan word je toch even stil.

Het geld gaat waarschijnlijk gebruikt worden om een kamer te realiseren waar Röntgenfoto's kunnen worden gemaakt en die speciaal moet worden ingericht in verband met de straling. Na wat foto's genomen te hebben namen we afscheid met een 'Tot ziens'.

PRACHTIGE REIS

Wij zijn verder gereisd, onder andere naar Zuid- Sumatra waar we in Bandar Lampung bij de wilde olifanten (en bloedzuigers) zijn geweest. Hierna via Yogyakarta naar Oost-java naar het natuurpark Baluran (aanrader!) met zijn wilde pauwen, wilde buffels (Bantengs), neushoornvogels, apen natuurlijk, wilde hoenders, fazanten, noem maar op. Hierna een paar dagen Bali en een week Lombok (Bola Bola) om tot rust te komen en te snorkelen. Door dit alles was het een prachtige reis.

Hartelijke groeten en normaals dank, ook namens dokter Birma Saragih voor de giften.

Hulp uit Duitsland

Ook in Duitsland, met name uit de gemeente Nagold, zijn meerdere mensen die direct een bedrag of apparatuur aan het ziekenhuis hebben geschonken. De bekendheid van het ziekenhuis Bethesda in Saribudolok in Nagold wordt bevorderd door Dr.Ulrich Hartmann, huisarts in Nagold. Onderstaand het overzicht van de giften uit Duitsland.

 

Aus Nagold kamen bis jetzt folgende Spenden an das Krankenhaus Bethesda in Saribudolok:

Im Jahr 1997 ist DM 1500.- gegeben vom kammer-orchester Nagold unter der Leitung von Florian Hummel aus einem Weihnachtskonzert in der Nagolder Stadtkirche

Im Jahr 2000 ist DM 1200.- geschenkt aus dem 50.Geburtstagsfest Dr.Ulrich Hartmann

Im Jahr 2002 sind Operationsinstrumente im Wert von €7000.- aus dem Kreiskrankenhaus Nagold geschenkt worden, ärztlicher Direktor Dr.med.Wolfgang Förtig

Im Jahr 2004 ist € 5000.- bekommen von Herrn Burkhard Siegel 72229 Rohrdorf Holderäckerweg 5, Violinespieler im Kammerorchester Nagold

 


<<Terug